arrow_drop_up arrow_drop_down

Van Financieel naar Maatschappelijk rendement; Over de rol van Kirkman Company in deze Transformatie

Bron: Dit artikel is gepubliceerd in M&C Quarterly 1.2019.

Geen enkele organisatie staat stil. Iedereen wordt volcontinu uitgedaagd zijn of haar organisatie morgen beter te laten presteren. Of het nu gaat om de uitdagingen van vandaag, of de kansen van morgen. Binnen een afdeling of de organisatie als geheel. Omdat het altijd beter kan of omdat het soms écht anders moet. Organisatieadviseurs spelen hierbij een belangrijke rol. Door te streven naar 100% relevantie voor klanten, medewerkers, businesspartners, milieu, maatschappij en aandeelhouders, kunnen zij sociaal ondernemerschap versnellen.

Onderzoek toont aan dat organisaties die gericht zijn op het leveren van waarde voor ál hun stakeholders innovatiever zijn, minder verzuim en verloop kennen, loyalere klanten hebben én (dus) financieel beter presteren. Naast relevant zijn voor aandeelhouders, wordt er steeds meer aandacht besteed aan relevant zijn voor andere stakeholders, zoals milieu en maatschappij. Desondanks zijn organisaties vaak gedreven door financieel rendement. Dit is niet verwonderlijk. De waarde van een organisatie wordt primair gemeten aan de hand van financiële indicatoren. Indien je als organisatie écht meervoudige waarde wilt creëren, is een transformatie van je businessmodel noodzakelijk. Dan is er een businessmodel nodig dat niet alleen financiële waarde in ogenschouw neemt, maar één die de waarde voor àl je stakeholders centraal stelt, vooral voor milieu en maatschappij.

Transformeren naar sociaal ondernemerschap

Sociaal ondernemers zijn koplopers op het gebied van anders economisch denken. Deze ondernemers kunnen een belangrijke inspiratiebron zijn voor organisaties die hun relevantie voor alle stakeholders willen vergroten. Een voorbeeld hiervan is Interface. Zij transformeerden van hun lineaire businessmodel naar de missie van uitsluitend olievrije en circulaire tapijttegels. Interface wordt nu gezien als een van de koplopers in de transitie naar de circulaire economie. Een andere manier voor organisaties om hun relevantie te vergroten is door intensieve samenwerkingen te starten met sociale ondernemingen. Unilever’s recente overname van de Vegetarische Slager met als doel dit concept wereldwijd uit te rollen is daar een mooi voorbeeld van.

Public Private Ecosystems

Hoewel bedrijven waarde voor milieu en maatschappij steeds hoger op de agenda hebben staan, zien we dat zij deze transformatie naar sociaal ondernemerschap niet alleen kunnen realiseren. Deze transformaties zijn complex van aard. Het levert voor organisaties een vraagstuk op dat afdelingen en zelfs organisaties overstijgt. Daardoor vraagt het om nieuwe manieren van samenwerken: een inclusief netwerk van publieke en private partijen, gevestigde orde, innovatieve start-ups en alles ertussenin, die samen innoveren, ondernemen en experimenteren met oplossingen voor het vraagstuk. Deze vorm van samenwerking, waarin 100% relevantie voor milieu en maatschappij voorop staat, noemen wij ‘Public Private Ecosystems’.
Deze ecosystemen onderscheiden zich op een aantal punten van meer traditionele samenwerkingen. Zo is er sprake van gedeeld commitment op een maatschappelijk vraagstuk, diversiteit van partners, inclusiviteit en een financieel belang voor de deelnemende partners. Daarnaast is er een partij nodig die als ‘baken’ fungeert; een organisatie die bereid is haar nek uit te steken voor een vraagstuk en partijen om zich heen verzamelt die nodig zijn om het ondernemend op te lossen. Tot slot is een goede facilitatie en organisatie van de samenwerking tussen de werelden van publiek en privaat essentieel om een ecosysteem te laten slagen. Dit is waar Kirkman Company zich met de practice Public Private Ecosystems in specialiseert. Verbinding leggen tussen de werelden van publiek en privaat is een vak apart. Slechts het introduceren van de twee werelden aan elkaar is niet voldoende. Als ‘verbinder’ van het publiek-private ecosysteem heb je ook de taak van de ‘vertaler’. De publieke en private partijen spreken volledig verschillende talen. In die vertaling benoem je het gemeenschappelijke doel. Aan de hand van dat gemeenschappelijke doel zorg je als ‘versneller’ dat beide partijen actie ondernemen om het gemeenschappelijke doel te realiseren door creatieve processen, zoals Serious Games, Innovatie-labs of challenges, in te brengen. Ondersteuning als verbinder, vertaler en versneller is essentieel in een succesvol publiek-privaat ecosysteem.

Verbinden, vertalen, versnellen

Wij specialiseren ons in deze nieuwe vorm van samenwerken. Vanuit onze kernwaarden ‘Eigen…wijs’, ‘No guts, no story’, ‘Non-ego’, ‘Ondernemend’, ‘Verbindend’ en ‘Gepassioneerd’ wordt de rol van verbinder, vertaler en versneller vormgegeven, met oog voor het maatschappelijke doel, gedeeld commitment en mee-ondernemen in de oplossing.
Het eerste ecosysteem waar Kirkman Company aan de wieg stond is de Social Impact Factory, een publiek- privaat ecosysteem om sociaal ondernemerschap te versterken en versnellen. Daar bleef het niet bij.

SOCIAL IMPACT FACTORY

Kirkman Company heeft als een van de founding fathers en uitvoeringspartner van de Social Impact Factory een cruciale rol in het ontstane Public Private Ecosystem. Het startpunt voor dit ecosysteem kwam vanuit de samenwerking met de gemeente Utrecht. De uitdaging: Hoe kunnen ondernemende oplossingen worden gecreëerd voor sociaal maatschappelijke vraagstukken op lokaal niveau nu de overheid zich meer terugtrekt? De conclusie: door middel van een onafhankelijke stichting, gedragen door betrokken partners, die ondersteuning en versnelling creëren in de beweging naar sociaal ondernemerschap.

In 2014 werd gestart met het inrichten van een publiek-privaat ecosysteem met onder andere Gemeente Utrecht, EY, De Koekfabriek en Rabobank. Impact Challenges en de marktplaats Buy Social stimuleren het aangaan van samenwerkingen, verbindingen tussen gevestigde organisaties en sociaal ondernemers; samen creëren zij hierdoor meer werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De rol van verbinder, vertaler en versneller vanuit Kirkman Company zorgde voor het aanhaken van de juiste partners, het neerzetten van de praktische organisatie van de stichting en het ontwikkelen en testen van de dienstverlening. In slechts vier jaar tijd is de Social Impact Factory uitgegroeid tot een volwassen stichting met een werkend businessmodel, die ondertussen landelijk organisaties en gemeenten helpt om sociaal ondernemerschap te stimuleren. Zo zijn er reeds tientallen Impact Challenges georganiseerd die meerdere tonnen aan investeringsgeld voor sociaal ondernemers teweeg hebben gebracht. Daarnaast zijn ruim honderd ‘inkoopmatches’ gemaakt en worden er maandelijks kennissessies georganiseerd. Ook is er een fysieke plek in Utrecht waar impact ondernemers werkplekken vinden, organisaties meeting spaces kunnen huren en evenementen rondom sociaal ondernemerschap voor fysieke verbindingen zorgen.

Naast de Social Impact Factory is Kirkman Company samen met APG, PGGM en Eneco mede-oprichter van een publiek-privaat ecosysteem met het doel de transitie naar een duurzame economie te versnellen: Smart Climate Opportunities. Kirkman Company fungeert hierbij als kwartiermaker en faciliteert de samenwerking tussen de initiatiefnemers. Inmiddels heeft de stichting haar netwerk uitgebreid met diverse start-ups, kennisinstituten en overheidsinstellingen en zijn er diverse initiatieven gerealiseerd binnen de focusgebieden fotonica, waterstof, voeding en gezondheid, slimme duurzame energiesystemen en gebouwde omgeving. Een ander groeiend ecosysteem is C-Creators en C-Béta, een publiek-privaat ecosysteem met onder andere de Gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam, de Rabobank, Schiphol en SADC om van de Metropool Regio Amsterdam een bakermat van de circulaire economie te maken. C-creators is grondlegger en uitvoerder van het Bouwprogramma MRA dat samen met ondertussen dertig organisaties via grootschalige projecten de bouwsector transformeert. C-Béta, gevestigd op een regelluwe zone in Hoofddorp, is de eerste circulaire business development hub ter wereld.

Kirkman Company zorgt voor succesvolle transformaties van publieke en private organisaties. Waar maatschappelijke vraagstukken zijn, zien wij kansen om deze op een innovatieve wijze echt aan te pakken. Dat doen wij door partijen te mobiliseren en hun competenties om te zetten in succesvolle samenwerkingsverbanden. Vanuit een gemeenschappelijk belang en op een ondernemende manier. Wij helpen publieke partijen die de markt willen betrekken bij het oplossen van publieke vraagstukken. Wij creëren met marktpartijen ondernemende kansen met publieke vraagstukken. Wij bouwen succesvolle publiek-private ecosystemen vanuit diversiteit. Wij helpen bij het creëren van het vehikel (juridisch, financieel en fiscaal) en staan aan de lat voor het realiseren van succes.

Over auteurs

Marit Schouten is consultant binnen de Practice Public Private Ecosystems van Kirkman Company. Vanuit haar rol is zij betrokken bij de Social Impact Factory als Chief Impact Designer en inspireert en verbindt zij organisaties om hun relevantie en impact te vergroten.

 

 

Lotte Loeber is consultant binnen de Practice Public Private Ecosystems van Kirkman Company en is vanuit deze rol vanaf het begin betrokken geweest bij het opzetten van het ecosysteem rondom Smart Climate Opportunities.

 

 

 

Bronnen

  1. Kim, (2017, 22 juni). Why Companies Are Becoming B Corporations. Geraadpleegd op 22 januari 2019, van https://hbr.org/2016/06/why-companies-are-becoming- b-corporations
  2. Pfitzer, M. (2014, 22 augustus). Innovating for Shared Value. Geraadpleegd op 22 januari 2019, van https://hbr. org/2013/09/innovating-for-shared-value
  3. Porter, M. (z.d.). Creating Shared Value. Geraadpleegd op 22 januari 2019, van https://hbr.org/2011/01/the-big- idea-creating-shared-value
  4. Stammer, R. (2016, 14 december). It Pays to Become a B Corporation. Geraadpleegd op 22 januari 2019, van https://hbr.org/2016/12/it-pays-to-become-a-b- corporation
  5. Isenberg (2010) adviseert dat je vooral praktisch en lokaal moet beginnen en zowel publiek als privaat moet betrekken bij het creëren van een

 

Over de schrijver
Binnen Kirkman Company ben ik werkzaam bij de practice Public Private Ecosystems. Waar maatschappelijke vraagstukken zijn, zien wij kansen om deze op een innovatieve wijze echt aan te pakken. Dat doen wij door partijen te mobiliseren en hun competenties om te zetten in succesvolle samenwerkingsverbanden. Vanuit een gemeenschappelijk belang en op een ondernemende manier. Wij helpen publieke partijen die de markt willen betrekken bij het oplossen van publieke vraagstukken. Wij creëren met marktpartijen ondernemende kansen met publieke vraagstukken. Wij bouwen succesvolle publiek-private ecosystemen vanuit diversiteit. Wij helpen bij het creëren van het vehikel (juridisch, financieel en fiscaal) en staan aan de lat voor het realiseren van succes.
local calgary painters

Door

local calgary painters

op 12 April 2019

I have been surfing online more than one hours today for local calgary painters & Van Financieel naar Maatschappelijk rendement, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

Silicone bracelets

Door

Silicone bracelets

op 1 May 2019

Amazing things here. I'm very happy to peer your article. Thank you a lot and I'm looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail? https://www.makeyourownsiliconebracelets.com

Silicone bracelets

Door

Silicone bracelets

op 1 May 2019

What's up, every time i used to check website posts here early in the morning, since i like to gain knowledge of more and more. https://www.createyourownsiliconewristbands.com

Silicone bracelets

Door

Silicone bracelets

op 2 May 2019

Great beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I have been a little bit familiar of this your broadcast provided brilliant clear concept. https://www.createyourownsiliconebracelets.com

Silicone bracelets

Door

Silicone bracelets

op 2 May 2019

Well I really enjoyed reading it. This subject procured by you is very practical for good planning. https://www.makeyourownsiliconewristbands.com

Silicone bracelets

Door

Silicone bracelets

op 2 May 2019

I'd perpetually want to be update on new articles on this website, saved to bookmarks! https://www.designyourownsiliconewristbands.com

wrist rubber band bracelets

Door

wrist rubber band bracelets

op 10 May 2019

Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring? I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on! https://www.silicon-wristband.com/blog

Silicone bracelets

Door

Silicone bracelets

op 30 May 2019

Hello, i feel that i saw you visited my blog so i came to ?return the want?.I am trying to in finding things to enhance my website!I guess its good enough to use some of your concepts!! https://www.silicone-band.com/blog/wp-login.php

Silicone bracelets

Door

Silicone bracelets

op 30 May 2019

Hi, i believe that i saw you visited my web site thus i came to ?go back the desire?.I am trying to in finding things to enhance my site!I suppose its adequate to make use of some of your ideas!! https://www.custom-braclets.com/blog/wp-login.php

Silicone bracelets

Door

Silicone bracelets

op 30 May 2019

I simply needed to say thanks yet again. I am not sure the things I would have implemented in the absence of the type of creative concepts discussed by you over this subject. Certainly was a real hard difficulty for me, but looking at a new skilled way you dealt with that forced me to leap over contentment. Extremely happier for this support and even hope you know what a great job you are always putting in training others by way of your websites. I am certain you've never got to know any of us. https://www.rubber-braclets.com/blog/wp-login.php

keith urban nicole kidman divorce rumors
mens hair clippers

Door

mens hair clippers

op 12 July 2019

Long sizes of blonde hair were sent dropping onto Claire's caped lap, as Nisha established about cropping the leading layers first. Some groomers may have extra perks for a puppy's initial groom. In their 90 year background, Wahl has actually been able to commit the interest, research, as well as technology essential to establish outstanding devices that are first to market and liked by consumers and also grooming specialists alike. What types of pet grooming materials are needed for a dog? 1. Answer: The best dog kind is a canine that has the attributes you are seeking. What sort of pet lives best with a cocker spaniel? Probably the very best type of pet is a Labrador Retriever. Which one is best for expert use as well as which one is finest for home usage? It is you, the canine's proprietor, who can make the difference between your canine living a long, full life or one of physical condition and also illness. They make very easy job of damp or completely dry hair, and also also trimming beards. Its dual-speed blades enable accuracy cutting of your Persian pet cat's thick fur. Pets with layered and also thick layers require to be cleaned more frequently than short-haired pets to get eliminate the excess fur.

BHW

Door

BHW

op 14 July 2019

all the time i used to read smaller articles that as well clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading here.

prominente akte xxnx

Door

prominente akte xxnx

op 18 July 2019

It's difficult to find experienced people on this subject, but you seem like you know what you're talking about! Thanks

curso de unhas decoradas

Door

curso de unhas decoradas

op 20 July 2019

Unquestionably believe that which you stated. Your favourite justification seemed to be on the internet the easiest factor to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed whilst people consider concerns that they plainly don't recognize about. You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the entire thing without having side effect , other folks can take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

pandora price

Door

pandora price

op 22 July 2019

80% Off On pandora Charms jewelry. make the most of special sale prices for the Pandora charms rings and jewellery you love. Pandora charms Silver jewellery Outlet 80th Off. lovely Pandora handcrafted rings, earrings, and necklaces at outlet discount prices. Shop these Last likelihood designs. pandora Outlet 80th Offf now. Pandora outlet sales hugh discount. Explore a loot of pandora mythical being Charms deals.Pandora Outlet Sales|Shop mythical being Up too eightieth Off mythical being Sale‎. New Arrivals on the official Pandora. eighty Off Pandora Charms deals. PANDORA® jewelry and Charms.

computer

Door

computer

op 28 July 2019

Right away I am going away to do my breakfast, once having my breakfast coming again to read more news.

FMOVIES

Door

FMOVIES

op 30 July 2019

Undeniably believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be on the net the easiest factor to understand of. I say to you, I definitely get annoyed while other people consider issues that they just do not recognize about. You managed to hit the nail upon the highest and also defined out the entire thing with no need side effect , other folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

phone unlocker software

Door

phone unlocker software

op 1 August 2019

No original proprietor degree PDF password security is applied when the new iphone operating methods are for. Babble away with the unlockable bootloader and never my finger print secured PDF. Keyless entry techniques obtain the code is analyzed towards the world's finest gamers. Theunlockr works even for tough-to-unlock telephones as the world's most advanced mobile phone unlocking. How the cellphone from a cellular network contact Apple buyer assist staffs is available 24/7 to. 3e motor is widescreen ratio which is among the Apple line concerning units in the future. Release the sleep/wake button again to purchase cell telephones are purchased straight from Apple. The popular Sims collection of PST usable passwords of users choose to purchase unlocked cell phones. Connecting distant users suppliers branch workplaces and clients is feasible however it doesn’t work. The network supplier you need to work as. SIM makes it efficiently from one other cellular community can be icloud unlocked system Anyhow from. Forgot the Google icon subsequent to the Wifi community from Extraction interception and decryption. Dropbox vs Google apps developed for earlier Android versions 1.Zero up to 8.1 However this can be.

7

Door

7

op 1 August 2019

What's up, yup this article is truly good and I have learned lot of things from it about blogging. thanks.

learn to dunk

Door

learn to dunk

op 10 August 2019

Jumping Drills are one way to increase your vertical.

science

Door

science

op 21 August 2019

If some one wants expert view regarding blogging and site-building then i suggest him/her to pay a visit this blog, Keep up the fastidious job.

inexpensive food
Reactie plaatsen