CSRD in de praktijk #3

CSRD in de praktijk #3: Hoe is de CSRD vandaag al relevant voor een holding met meerdere deelnemingen?

De precieze impact van CSRD verschilt per bedrijf: het hangt af van wanneer jouw type bedrijf voor het eerst aan de verplichting moet voldoen ( klik hier voor een overzicht van tijdlijnen ), maar ook van de specifieke eigenschappen van je bedrijf. Ter illustratie een korte case study in dit artikel.

Onze klant, een holding van ruim 10 B.V.’ s, heeft zelf geen CSRD-rapportageplicht en het merendeel van de deelnemingen ook niet. Toch is de CSRD aanleiding om een centrale ESG-strategie op te stellen. Deze vraag werd ons voorgelegd:

“Hoe passen we uniform ESG beleid toe op het hele portfolio, ondanks de grote verschillen tussen de deelnemingen?”

Verborgen onder deze vraag ligt de ambitie van de holding, niet gedreven door een wettelijke verplichting, maar door eigenaren van de holding die duurzaam ondernemen belangrijk vinden. Vanuit een morele overtuiging. En omdat investeerders waarde hechten aan ondernemingen met een toekomstbestendig verdienmodel.

Het antwoord op de vraag? Details mogen we niet delen, wel deze drie ontwerp-principes:

  1. Verander stapsgewijs: Het juiste tempo kiezen is cruciaal en verschilt per deelneming.
  2. Schrijf geen beleid voor, maar stuur op resultaat: De holding kan kaders en doelen formuleren, maar deelnemingen weten zelf het beste hoe ze deze doelen kunnen realiseren.
  3. Niet alleen vragen, maar ook geven: Centralisatie is in sommige gevallen efficiënter, maar deelnemingen kunnen het ook als ondersteuning ervaren, zoals wanneer er centraal geïnvesteerd wordt in meet -en rapportagesoftware of projectondersteuning.

Vraag jij je ook af hoe je het beste van de CSRD kunt profiteren? Wij denken graag met je mee, of helpen bij het definiëren van ‘Quick wins’ of een ESG strategie op maat.

Meer over CSRD >>


Over de schrijver
Reactie plaatsen