CSRD in de praktijk #1

CSRD in de Praktijk #1: Hoe de CSRD vandaag al relevant is voor de inkoopafdeling van een Nederlandse verzekeringsmaatschappij

De precieze impact van CSRD verschilt per bedrijf: het hangt af van wanneer jouw type bedrijf voor het eerst aan de verplichting moet voldoen (overzicht van tijdlijnen), maar het hangt ook af van de specifieke eigenschappen van je bedrijf. Ter illustratie, hier een korte case study.

Onze klant, een Nederlandse verzekeringsmaatschappij, zal in 2025 over boekjaar 2024 conform CSRD moeten rapporteren. Zoals alle organisaties die in deze ‘eerste ronde’ mee moeten, rapporteert onze klant al jaren conform de voorloper van de CSRD, de NFRD. Maar de implicaties van de CSRD reiken verder dan alleen rapportage. Dit wordt mooi geïllustreerd door deze vraag die wij kregen van afdeling concerninkoop:

“Is CSRD relevant voor niet-product gerelateerde inkoop?”

Het snelle antwoord op deze vraag is ‘Ja!’. Er zijn zowel relevante kansen als risico’s. Qua generieke inkoop gerelateerde risico’s valt te denken aan leverancierskwalificatie die mogelijk anders is wanneer ESG-criteria een zwaardere weging krijgen. Ook is het relevant voor het risico van korte termijn spend toename door de stijgende vraag naar meer duurzame producten en diensten. Kansen zijn er gelukkig ook: door de CSRD wordt het voor inkopers steeds makkelijker om de ESG prestaties van leveranciers te beoordelen en eerlijk te vergelijken. Dat maakt kiezen makkelijker, maar door de transparantie wordt ook onderhandelen over voorwaarden en prijzen makkelijker. En door de CSRD kan afdeling inkoop door #greensourcing een grote impact hebben op de emissiereductie van de eigen organisatie.

Wil jij ook duurzame impact maken via je eigen inkoopbeleid? Laat  het ons weten, we denken graag met je mee!

Meer over CSRD >>


Over de schrijver
Reactie plaatsen