CSRD in de praktijk #2

CSRD in de praktijk #2: Hoe is de CSRD vandaag al relevant voor de data experts van een luchtvaartmaatschappij?

De precieze impact van CSRD verschilt per bedrijf: het hangt af van wanneer jouw type bedrijf voor het eerst aan de verplichting moet voldoen ( klik hier voor een overzicht van deadlines ), maar het hangt ook af van de specifieke eigenschappen van je bedrijf. Ter illustratie, hier een korte case study.

Onze klant, een luchtvaartmaatschappij, zal in 2025 over boekjaar 2024 conform CSRD moeten rapporteren. Zoals alle organisaties die in deze ‘eerste ronde’ mee moeten, rapporteert onze klant al jaren conform de voorloper van de CSRD, de NFRD. Toch is het een hele opgave om te voldoen aan deze nieuwe standaard. Getuige ook de specifieke uitdaging die met ons werd gedeeld:

  “Wij hebben al een zeer uitgebreid meethuis; hoe voorkomen we dat we een nieuw meethuis moeten inrichten om aan de specifieke CSRD data-eisen te voldoen?”

Het eerlijke antwoord op deze vraag is dat er geen ‘off-the-shelf’ oplossing bestaat. De markt voor CSRD-compliant meet -en rapportagesoftware is weliswaar heel dynamisch (iedereen wil een graantje meepikken), maar vooralsnog onvolwassen en niet getest door gebruikers.

Daarnaast is het koppelen van ‘eigen’ KPI’s aan de voor CSRD noodzakelijke datapunten ook handwerk. Gelukkig zijn er wel data-experts in de markt die bedrijven kunnen ondersteunen met dit monnikenwerk.

Advies nodig bij het sourcen van de juiste software of adviesdiensten om CSRD ready te worden? Laat het ons weten!

Meer over CSRD >>

Over de schrijver
Reactie plaatsen