Transformeren: hoe eigenheid van waarde is
17 augustus 2018 

Transformeren: hoe eigenheid van waarde is

Als consultant werk ik al een tijd in complexe en minder complexe verandertrajecten. Soms met een grote inhoudelijke en instrumentele component en soms meer gericht om juist de patronen die eronder zitten te verbeteren. De meer relationele en menselijke kant.

In alle transformaties stuit ik op zinnen als “dit moéten we anders doen”. “We zijn té strak georganiseerd – we moeten alles opengooien”, “Onze cultuur is té informeel – we moeten veel zakelijker worden”.

Maar zo’n verandering is nog best lastig. We zijn toch morgen ook geen andere mensen dan vandaag? En ook de bestuurders en de mensen binnen de organisatie niet. Wat nu?

 

Theoretische bril

Veranderkunde leert ons dat transformeren verschillende vormen kent. Verbeteren, veranderen of vernieuwen. In de eerste vorm kun je met een training al geholpen zijn. Bij de laatste vorm gaat het bijna om een nieuwe set aan competenties, waarden en gedragingen. De drie vormen van transformeren helpt de gelaagdheid van de verandering te definiëren en dus ook de echte uitdaging op tafel te krijgen. Lees meer hierover in Boonstra, 2013.

 

Versimpelen is de trend

Probeer naar de echte impact makers te kijken. Oftewel de hefbomen, zoals Vermaak [2014] ze noemt. Wat geeft morgen een stimulans aan een aantal van de problemen die je constateert? Maak hierbij dus een bewuste keuze. Thuis gooi je ook maar zelden je hele meubilair eruit en vervang je die voor een nieuwe. Maar het vervangen van de bank kan je meer comfort geven in huis en jouw zin om naar huis te gaan vergroten. En ja soms moet je gewoon verhuizen en op nieuw beginnen.

 

Struisvogels en kameleons

Voorkom struisvogelgedrag naar mensen binnen en buiten je organisatie. Juist deze mensen zijn in het bezit van waardevolle informatie om de transformatie te doen slagen. Maar wordt geen kameleon naar alles wat je van iedereen hoort. De kracht zit in jezelf en vertrouw erop dat je de informatie tot je neemt en daar vanuit je eigenheid het beste op acteert. Jouw eigenheid is ook onderdeel van de eigenheid van je bedrijf en die vertaalt zich in een van je krachtigste cultuurwaarden binnen je bedrijf. Behouden dus.

 

Pas op voor manipulatie

Begrip en wederkerigheid komt voort uit de relatie. Het oprechte contact met elkaar en niet uit een set van overtuigingen die je bij de ander legt. Zoals Bommerez het in zijn boek Flow benoemt: “Zogenaamd naar iemand luisteren met de bedoeling dat wat hij zegt te gebruiken om hem te beïnvloeden is dus geen communicatie, maar manipulatie”. “Het belangrijkste is hoe je instapt: welke attitude, energiestaat en principes.” Top ondernemers en verkopers zijn volgens Bommerez minder bezig met verkopen maar meer met luisteren. Toch zie ik maar zelden ruimte en aandacht op agenda’s voor deze essentiële zaken. Ik zie meetings vol -niet slecht bedoelde- manipulatie en overtuigingen zonder het gezamenlijke vast te pakken. Zonde vind ik.

Hoewel ik van transformeren mijn vak heb gemaakt, ben ik thuis ook erg gehecht aan mijn eigen spullen en zoek ik mijn eigenheid steeds op. Mij laten helpen door de ‘verandergoeroe’s’ zorgt ervoor dat ik hulpmiddelen krijg, maar de echte toereiking zit in het samen bouwen, werken en doorleven. Er met tools naar kijken maar vooral vanuit je eigenheid acteren. Wil je meer weten over transformeren en of de aanpak die we hebben op complexe en minder complexe veranderingen laat het mij weten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen