Investeren in welzijn: een no brainer, toch?
16 september 2021 

Investeren in welzijn: een no brainer, toch?

Bron: PW.

Wat gebeurt er als een organisatie geen oog heeft voor het welzijn van medewerkers? En waarom is het gewoon een kwestie van logica om dit onderwerp wel hoog op de agenda te zetten? Jochem Tigchelaar, (voormalig) Senior consultant bij Kirkman Company, legt het uit.

Het is inmiddels breed geaccepteerd dat investeren in je persoonlijke welzijn waarde oplevert voor jouw eigen welbevinden, jouw omgeving en de maatschappij als geheel. Waarom is het dan nog steeds een discussiepunt in organisaties of het investeren in medewerker welzijn wel genoeg oplevert?

Het zou een no brainer moeten zijn dat een collectief verhoogd fysiek en mentaal welzijn waarde toevoegt. Hoe die waarde gecreëerd wordt zal echter per medewerker verschillen. Ik pleit er dan ook voor dat we ons gezonde verstand gebruiken als het gaat om de investering in het welzijn van medewerkers, dan volgt de waarde vanzelf.

Zo simpel is het

Als je er even over nadenkt is het heel simpel. We zien dat er van organisaties steeds meer gevraagd wordt: een excellente klantbeleving garanderen, een uitdagende én prettige werkomgeving bieden, relevante keuzes maken op gebied van milieu en maatschappij, mee gaan (of vooroplopen) in technologische ontwikkelingen, een gelijkwaardige samenwerking met partners onderhouden en het creëren van aandeelhouderswaarde.

Simpel toch? Ik zie een organisatie als een groep mensen die naar hetzelfde doel toewerken. Het is dan wel erg prettig als die groep mensen hele bewuste en gezonde keuzes maken in het belang van dat gemeenschappelijke doel. Niet zo’n gek idee dan, dat je investeert in welzijn zodat medewerkers helder en scherp keuzes kunnen maken in het belang van het collectief.

Personaliseer het welzijnsbeleid

Organisaties ontwikkelen tal van initiatieven om het welzijn van medewerkers te bevorderen. Van grote vitaliteitsprogramma’s tot sportschoolabonnementen en fruit op kantoor. Waar het echter mis gaat is de gedachte van het one size fits all principe en de focus op fysiek welzijn.

Bijvoorbeeld: medewerker X heeft de wens om een elektrische fiets te leasen om meer te bewegen, terwijl medewerker Y graag eens wil sparren met een coach over diens valkuil om altijd alle verantwoordelijkheid op zich te nemen. Als medewerker X en Y bij een organisatie werken die een sportschoolabonnement aanbiedt, hebben ze er allebei precies niks aan.

Medewerkers zijn net mensen. Voer met iedere medewerker gesprekken over welzijn en ontwikkeling waarbij écht geluisterd wordt naar de persoonlijke situatie en uitdagingen. Ga maar na bij jezelf, zou jij twee jaar geleden precies dezelfde behoefte rondom welzijn en ontwikkeling hebben gehad als vandaag? Ik durf te wedden van niet. En als het wel zo is, ga dan eens om je heen kijken of je niet te lang op dezelfde plek zit.

Deze aanpak vraagt om een transformatie waarin de juiste kaders ingericht worden om écht impact te maken met welzijnsbeleid. Dat hoeft niet duurder te zijn dan de collectieve welzijnsprogramma’s die nu opgetuigd worden. Verdeel het collectieve budget over alle medewerkers en beleg de verantwoordelijkheid om het budget goed te benutten laag in de organisatie. Of nog beter, neem budget voor welzijn op als secundaire arbeidsvoorwaarde. Maak ook gebruik van de markt, want er zijn genoeg partijen die van welzijn hun core business hebben gemaakt.

Welk probleem los je eigenlijk op?

Laten we ‘m eens omdraaien. Wat gebeurt er als een organisatie geen oog heeft voor het welzijn van medewerkers? Ik schat zo in dat medewerkers gewoon hun werk doen en resultaten halen, want de meeste mensen zetten van nature hun beste beentje voor. Er is waarschijnlijk ook meer moeite met talent aantrekken, hoger werkgerelateerd verzuim en meer uitdagingen in samenwerking. Want vergeet niet, jouw fysieke en mentale uitdagingen neem je ook mee naar je werk. Het is een illusie dat je werk en privé kan scheiden.

Ik daag organisaties uit om op een andere manier naar de waarde van medewerker welzijn te kijken. Een manier die maatwerk mogelijk maakt en accepteert dat waarde creëren verder gaat dan enkel monetaire waarde. Hier komt de idealist in mij naar boven: hoe mooi is het om te streven naar organisaties waar medewerkers hun volledige zelf kunnen zijn, in contact met klanten en collega’s, en continu in gesprek zijn over hun fysieke en mentale welzijn? Dit zijn zonder twijfel de medewerkers die de meeste waarde toevoegen voor de organisatie.

Lees ook de blog van Alma Vermeulen over haar stelling 'Medewerker welzijn is echt géén HR-ding'.

Meer weten? Neem contact op met Practice lead Tim Meurs via t.meurs@kirkmancompany.com  of 088 404 04 00.

Over de schrijver
Tim leidt de HR & Employee Experience practice van Kirkman Company. Hij heeft ruim 9 jaar consulting ervaring, waarvan de laatste vier jaar in zijn huidige functie. Daarin heeft hij aan den lijve ondervonden wat de enorme potentie is van bevlogen individuen en teams. Tim helpt organisaties bij organisatiebrede transformaties, cultuurtrajecten en de inrichting van de HR / EX functie. Overtuiging: Employee Experience is geen opsmuk, maar serieuze business.
Reactie plaatsen