Zeilen en keuzes maken in de plastic soup

Zeilen en keuzes maken in de plastic soup

Eén van mijn grote hobbies is zeilen: volle kracht vooruit puur met behulp van natuurlijke elementen. Helaas zag ik afgelopen zomer steeds meer onnatuurlijke elementen terug tijdens mijn zeiltochten. Overal om ons heen dreef plastic. Ik ben zeker niet de enige zeiler die hier last van heeft. Wereldwijd is er dan ook veel aandacht voor het terugdringen van de veelgebruikte ‘single use plastics’, plastic dat slechts één keer gebruikt wordt en vervolgens regelmatig in de natuur verdwijnt. Bedrijven kunnen voorop lopen in het zoeken naar alternatieven voor (micro)plastics door andere keuzes te maken met betrekking tot de productie van hun goederen, diensten en verpakkingen. Dit vraagt niet alleen een andere, meer milieu-/plasticbewuste bedrijfs- en productiestrategie, maar ook een aanpassing van de huidige sourcingsstrategie. In het kort komt deze laatste strategie voort uit het bewust keuzes maken op het gebied van zelf doen, uitbesteden en samenwerken. Inkoopmanagement deluxe dus. De juiste antwoorden vinden helpt organisaties in het uitvoeren van de (plasticvrije) businesscase van het bedrijf.

Want dat organisaties moeten transformeren staat vast. Is het niet voor een schonere wereld, dan is het wel voor hun bestaansrecht. In nog geen honderd jaar is de levensduur van bedrijven met 83 procent afgenomen tot achttien jaar. Transformeren wordt de constante factor om te blijven bestaan (Innosight, 2012). En als we dan toch moeten veranderen, waarom dan niet in de richting van een betere wereld? Met aandacht voor alle stakeholders: klanten, medewerkers, business partners, maatschappij, aandeelhouders én milieu. Dus hup, aan de slag met die plasticvrije businesscase!

In ons werk komen wij vaak tegen dat bedrijven bij de zoektocht naar een duurzaam alternatief vooral naar de eerste vier letters van het woord duurzaam kijken, of dat men het lastig vindt om vernieuwende producten en diensten van leveranciers te vragen of te krijgen. Sourcingsopties zoals het aangaan van een samenwerking met kleine, innovatieve organisaties staat veelal niet op het netvlies en soms is de ruimte voor innovatie simpelweg beperkt. Toch zijn er steeds meer producenten die aantonen dat met wat extra aandacht voor het milieu als stakeholder, de hoeveelheid plastic sterk verminderd kan worden. Zo zijn de plastic zakjes van de Albert Heijn dunner geworden waardoor er minder plastic nodig is bij de productie ervan. Daarnaast heb je misschien wel gezien dat ook de deksels van de bakjes met vruchten bij deze supermarktketen zijn veranderd: van een harde deksel naar een dun folie. Dit scheelt 300.000 kilo plastic per jaar. 300.000 kilo! Dat tikt aardig aan voor één supermarktketen zullen we maar zeggen. Volvo Cars en IKEA verwijderen alle single use plastics uit hun kantoren, restaurants en op evenementen per respectievelijk 2019 en 2020. Deze artikelen worden vervangen door plastic vrije alternatieven. Unilever heeft als doelstelling om in 2025 al haar plastic verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te laten zijn. De multinational is een samenwerking aangegaan met twee andere bedrijven om technieken te ontwikkelen en te verbeteren om dit doel te bereiken. En zo zijn er nog veel meer bedrijven die de strijd aangaan met de single use plastics. Het enige wat er nodig is om een verandering teweeg te brengen zijn organisaties die bewust nadenken over het gebruik van plastic binnen de eigen organisatie en het productieproces. Dat moet te doen zijn, toch?

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat het milieu nu al een steeds prominentere stakeholder wordt in de keuzes die organisaties maken. De plasticvrije businesscase is dus wel degelijk vorm te geven! Dit leidt er toe dat organisaties een nieuwe sourcingsstrategie ontwikkelen. Immers, de leverancier van de plastic bekertjes in de kantine moet vervangen worden door een leverancier van een plasticvrij alternatief; de producent van de plastic bakjes met vruchten moet een ander product gaan leveren en er worden nieuwe allianties aangegaan met ontwikkelaars van nieuwe materialen en recycle-technieken. Of misschien worden de nieuwe grondstoffen zo belangrijk voor een organisatie, dat ze de ontwikkeling ervan in eigen huis willen halen. Kortom: wat doe je zelf, wat besteed je uit en waar ga je een samenwerking op aan.

Ondanks dat ze eenvoudig klinken, blijken dit bij nadere inspectie drie flinke vragen. Jij wilt je met je bedrijf gewoon richten op waar jij goed in bent: het verkopen van auto’s, Billy’s of Calvé pindakaas. Dat is jouw vak. Gelukkig sta je er niet alleen voor bij de beantwoording van de vragen wat doe je zelf, wat besteed je uit en waar ga je een samenwerking op aan. Dat is namelijk ons vak, daar willen wij ons gewoon op richten. Kirkman Company transformeert organisaties door ze anders te laten kijken naar hun samenwerkingspartners en ecosystemen, door bewust keuzes te maken tussen zelf doen (make), uitbesteden (buy) en samenwerken (ally), hen te begeleiden in sourcingstrajecten en het vormgeven van partnerships. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met mij of mijn collega’s. Wie weet zeilen we binnenkort dan samen verder, weg uit de plastic soup!

Over de schrijver
Reactie plaatsen