arrow_drop_up arrow_drop_down

Medewerkersbeleving als onderscheidend vermogen. Lees hoe andere bedrijven dit doen.

Ken je de oefening ‘Het huis met de 5 kamers’? Stel je voor dat je in een huis woont met 5 kamers. Elke kamer heeft een thema en per kamer geef je aan wat dit thema voor jou betekent en hoeveel tijd je per week in die kamer spendeert. In de eerste kamer vind je het thema gezondheid. Daarnaast zit de kamer relaties. De derde kamer staat in het teken van werk, de vierde gaat over vrije tijd en op de zolder vind je de kamer zingeving. Ik ben benieuwd wat hier voor jou uit komt!

Ik kwam er achter dat ik de meeste tijd spendeer in de werkkamer. En dat zet mij aan het denken. Het is niet erg als je veel tijd in één kamer spendeert, zolang je het daar naar je zin hebt. Hoe fijn de werkkamer is, is sterk afhankelijk van de cultuur en sfeer in de organisatie waarvoor je werkt. CEO’s gebruiken vaak de gevleugelde uitspraak “Mensen zijn onze belangrijkste asset”. Zoals mijn collega Anke Migchels al zei in CHRO Magazine, blijft zo’n uitspraak vaak een lege huls en ligt de focus op omzet, interne processen en aandeelhouders.

Bedrijfscultuur en sfeer zijn by far de belangrijkste factoren om onderscheidend te zijn in het aantrekken en behouden van talent (bron: consultancy.nl). Zeker met oog op de huidige arbeidsmarkt waar talent schaars is kan dit het verschil betekenen tussen het juiste talent aantrekken of niet. Wat kan je als organisatie doen om een unieke medewerkersbeleving neer te zetten, waarin je mensen optimaal presteren en bijdragen aan de organisatiedoelstellingen?

Om deze vraag te beantwoorden hebben wij verschillende organisaties gesproken die een transformatie hebben ingezet om de medewerkersbeleving positief te beïnvloeden. Uit deze gesprekken zijn 3 tips gekomen die jou helpen om te transformeren naar een organisatie die medewerkersbeleving centraal zet.

Tip 1: “Always treat your employees exactly as you want them to treat your best customers”.

De zorggroep die wij spraken heeft deze quote van Stephen Covey perfect begrepen. Deze organisatie stelde als doel om hun cliënten meer regie te geven over hun eigen zorg. Zo redeneerde de organisatie: “als we cliënten meer regie willen geven, moeten we medewerkers ook meer regie geven”. Daarom zijn zelfsturende teams in het leven geroepen. De directie heeft een oproep gedaan met de vraag of er drie pilot teams wilden starten met deze nieuwe manier van werken. Uiteindelijk zijn negen teams succesvol gestart!

Tip 2: Durft te vertragen om te versnellen. 

Er zijn zoveel transformaties die niet slagen omdat ze niet goed worden doordacht. De actiemodus wordt direct aangezet, terwijl er nog onduidelijkheid is over van alles en nog wat. Door in het begin te vertragen en de juiste kennis aan boord te halen zie je dingen die je anders zou missen. We spraken een retailer die getransformeerd is van een klassiek hiërarchisch model naar zelfsturende teams. Zonder kennis of ervaring van deze manier van werken zijn ze in het diepe gesprongen. Achteraf gaven zij aan dat ze in een eerder stadium experts hadden willen betrekken om hen te begeleiden naar meer zelfsturing en om ze te behoeden voor beginnersfouten.

Tip 3: Luister heel goed naar de behoefte van jouw medewerkers.

Dat klinkt logisch, maar vergt creativiteit en vooral durven denken buiten de gebaande paden om succesvol te zijn. Zo heeft één van de organisaties die wij spraken slim ingespeeld op de bedrijfsbussen die in het weekend stil staan; medewerkers kunnen deze kosteloos lenen voor bijvoorbeeld verhuizingen. Een ander bedrijf stuurt sinds kort op resultaat i.p.v. aanwezigheid omdat er veel jonge ouders werken. Medewerkers maken resultaatafspraken met hun leidinggevende en kunnen flexibel van tijd en locatie werken zolang zij hun resultaten behalen.

Hoewel je als medewerker zelf verantwoordelijk blijft om de slingers op te hangen in jouw werkkamer laten deze tips ook zien dat de werkgever een faciliterende rol kan spelen in het neerzetten van een unieke medewerkersbeleving. Wil je meer weten over transformeren of hoe wij organisaties helpen bij het neerzetten van een unieke medewerkersbeleving? Laat het mij weten door een bericht te sturen naar j.tigchelaar@kirkmancompany.com.

Over de schrijver
Bij transformatie projecten kijk ik altijd naar de impact van de verandering op teams en individuen. Het zijn immers mensen die organisaties transformeren. Opzoek gaan naar het potentieel van teams en individuen geeft mijn energie. Het leuke aan mijn rol als consultant is dat ik verschillende organisaties van binnen uit leer kennen en vanuit een onafhankelijke positie mensen kan helpen een volgende stap te zetten in hun werk. Mijn kernwaarden zijn plezier en persoonlijke ontwikkeling. Vanuit deze waarden help ik organisaties met hun vraagstukken.
Reactie plaatsen