Het verhaal van 20 jaar Kirkman Company
24 september 2020 

Het verhaal van 20 jaar Kirkman Company

Twintig jaar?! Ja! Twintig jaar!

Zet drie jonge ambitieuze potentiële ondernemers samen met wat flessen champagne in de Moulin Rouge in Parijs en en voor je er erg in hebt bestaat Kirkman Company twintig jaar! Binnen Powered by Meaning de eerste en de oudste onderneming, dus dat mag gevierd worden! Het ging uiteraard niet vanzelf. Graag geven we je een kijkje in onze ondernemerskeuken, hoe zijn we gekomen tot waar we nu zijn? En wie hebben ons daarbij geholpen?

 

Ja ja, ook wij begonnen op zolder

Want daar ontstaan de leukste bedrijven. Na Parijs hadden we een eerste werkplek nodig en Han kon ons huisvesten. Onze oorspronkelijke bedrijfsnaam was Trekant Partners, maar Trekant betekent in scandinavië wat anders dan wij voor ogen hadden, dus werd het vanaf dat moment Kirkman Company, KC in de wandelgangen. We hielden al rekening met vestigingen in het buitenland, je moet groot dromen toch? Op die zolder pasten we al snel niet meer, dus verhuisden we naar een andere zolder in het Sint Nicolaas Klooster, naast het Ledig Erf in Utrecht en sloten Erik en Guido zich als partners aan bij Han, Ivar en Cas. 

Bouwen, investeren in stagiaires, medewerkers, employee guidelines (voordat we ook maar iemand hadden aangenomen waren deze wel al geschreven) en uiteraard de vaste vrijdagmiddagborrel in café De Poort. We haalden de eerste opdrachten binnen, namen de eerste mensen aan, de ondersteuning op kantoor werd uitgebreid. Work hard, play hard, we groeiden als kool! En ja, die knalroze kleur in ons logo werd ons serieus afgeraden door een communicatiebureau (ga voor betrouwbaar blauw), maar wij vonden het prachtig, dus dat roze kwam er gewoon.

Ari Nagtegaal, Ministerie van Defensie en allereerste opdrachtgever van Trekant Partners: Het was een moeizaam traject met vele gevoeligheden, vooral omdat het ging over afstaan van verantwoordelijkheden, eigen koninkrijkjes, onderling wantrouwen etc. Han is hier prima doorheen gemanoeuvreerd door te handelen met rust, goed luisteren, afspraken nakomen en het leggen van de verbinding. Opmerkelijk was dat onderling groot wantrouwen bestond, maar dat bij alle partijen groot vertrouwen bestond in Han. 

 

Zelf doen, samen doen of uitbesteden

Make, Buy or Ally was een logisch te volgen pad dat in de basis nog steeds heel goed bij ons past. We deden het bij KC net even anders dan dat andere bureaus het deden. We gingen samen met de klant aan de slag, we zochten andere en vooral verschillende gezichtspunten, we brachten ideeën en ervaringen bij elkaar en maakten dan pas de keuze: doe je het zelf, samen met anderen of kun je het beter uitbesteden. Verbinden over grenzen van branches en sectoren heen. En in de tussentijd verhuisden we naar ons prachtige pand in Baarn.

Hein Knaapen, KPN: Wat Kirkman Company leverde was zodanig dat het de senior managers binnen KPN nauwelijks was opgevallen dat we de hele HR-adminpoot hadden geoutsourced. Internal Audit binnen KPN was niet echt gecharmeerd van eerdere outsourcingstrajecten, maar degene die KC had verzorgd Stood Out!

 

Onderzoek doen, vormgeven van ons gedachtegoed, we ontwikkelden ons door de jaren heen door goed naar onze omgeving, de markt en de toekomst te kijken. Niet alleen onze omgeving ontwikkelde zich, wij veranderden zelf ook. We begonnen met Strategisch klant-leveranciersmanagement, daarna strategic sourcing, Make, Buy or Ally, Co-creating Social Enterprises en nu transformeren we organisaties: 100% relevantie voor alle stakeholders. Deze veranderingen zijn niet alleen ingegeven door de markt, maar ook door eigen ontwikkeling, visie en geloof in een mooie toekomst.

Als jonge ondernemers zochten we ook naar ervaring, naar de kunde van mensen die al met de poten in de klei hadden gestaan. Dus startten we Grayse, een netwerk van (oud) RvB-leden die 4x per jaar bij elkaar komt voor interactieve sessies over een actualiteit in de huidige markt. 

Niek Karsmakers, Aimforthemoon: “We zijn hier geen soldaten, maar commando’s” was een gevleugelde uitspraak: hiermee werd bedoeld dat werknemers van KC geen opdrachten kregen om uit te voeren, maar gewoon in het diepe werden gegooid om zelf kwartier te maken, dingen op te zetten en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. 

 

YSE 

Een beetje voetbalclub heeft een eigen jeugdafdeling en dat vonden wij bij KC een prima plan. Zo ontstond in 2007 YSE, een nest vol trainees die twee jaar lang ervaring opdoen binnen een aantal bedrijven, onder de vleugels van KC. Er zijn later behoorlijk wat YSE-pareltjes bij KC komen werken, maar ook bij de bedrijven beland waar ze opdrachten uitvoerden. Inmiddels valt YSE onder de vleugels van Powered by Meaning en los van KC, maar de samenwerking is nog steeds hecht.

Pieter Schoehuijs, AkzoNobel: We wilden bij onze IT-afdeling stageplaatsen creëren voor aanstormend talent, in die tijd riep dat nog best wat weerstand op. Gelukkig hebben we het toch doorgezet, want de een na de andere kanjer liet ons bedrijf op de grondvesten trillen. Fantastisch om te zien wat een pragmatisme en creativiteit dit programma heeft ingebracht in de jaren daarna. 

 

Co-creating Social Enterprises

In 2008 gingen we wat radicaler om. We misten betekenis in ons werk, we wilden weg van het in onze ogen ietwat platte adviesvak. We wilden impact maken, de markt bewuster maken dat de keuzes van nu gevolgen hebben voor de toekomst. We wilden verbeteren, vernieuwen. We haalden letterlijk het bos bij ons naar binnen door de eerste Flatgarden-events te organiseren. Er was weer een hoop onzeker en daar gedijen wij wel bij. Alle zintuigen stonden op scherp, we konden ons lef en uithoudingsvermogen weer aanspreken. En ook daar hebben we van geleerd.

Sophie Slippens, YSE: Wij hippe consultants moesten ineens op geitenwollen sokken bedrijven in. Zo zagen sommigen van ons het echt, haha! Dat bleek in de praktijk gelukkig niet zo te zijn, maar lastig vond ik het soms wel. 

Mathijs Koper: Met de omslag naar ‘co-creating social enterprises’ kwam er veel voor mij samen. Dat leidde naar een nieuwe weg met Outside Inc., Niet langer onder de vleugels van KC bleek een slingerend pad met nieuwe inzichten en belevenissen. WorldStartup werd een nieuw episch centrum met veel perspectief, mede gebouwd op gedachtegoed en waarden van Powered by Meaning!

 

Een crisis is er om doorheen te komen

Na 2008 brak er een spannende tijd aan. De bankencrisis had effect op iedereen, ook op ons en we hebben toen keuzes moeten maken die ons niet makkelijk zijn afgegaan. Maar de verantwoordelijkheid voor een grote hoeveelheid mensen en bijbehorende gezinnen drukte zwaar op onze schouders en daar hebben we naar moeten handelen. We zijn er gelukkig goed doorheen gekomen, maar spannend was het wel. 

Stefanie van de Griendt, YSE: Ik kwam binnen in de goede tijd, er was iedere week wel champagne! Na zes maanden kwam de recessie met een grote reorganisatie tot gevolg, maar er ontstond ook een gezamenlijke drive om te blijven bestaan. Dat laatste kenmerkt KC voor mij.

 

Ondernemend DNA

Inmiddels zijn we een volwassen bedrijf, het ‘jonge honden’ hebben we ingeruild voor ‘door de wol geverfd’ en onze medewerkers zijn dat veelal ook. Met soms grote veranderingen binnen ons bedrijf, kan het lastig zijn je klanten en medewerkers van je koers te overtuigen. Grensverleggen is leuk, maar niet iedereen zit erop te wachten. Maar ja, wij hebben nou eenmaal ondernemend DNA, wij houden niet van het herhalen van zetten of trucjes, dus als we zien dat de toekomst elders ligt, zijn we niet bang om van de gebaande paden af te gaan.

Inge van Bogerijen, KNVB: Ik vind het mooi om nu van een afstand te zien hoe de KC-visie zich nog steeds ontwikkelt: daarmee toont KC aan zelf ook flexibel te zijn en mee te bewegen met de veranderingen in de wereld om ons heen. De quotes die ik trouwens nog steeds vaak gebruik, komen van KC: “Als trainee mag je continu een verbaasde kabouter zijn” en Start with the end in mind!

 

Transformeren als core-business

Toen we inzagen dat Co-creating Social Enterprises om een andere type organisatie vraagt dan de onze, hebben we de Social Impact Factory opgericht. Zelf hebben we alles waar we tot nu toe voor staan weten te vangen in ‘100% relevant voor alle stakeholders’. Dat past het beste bij ons en verenigt allerlei werelden. Wij dagen organisaties uit en helpen hen te transformeren, zodat ze werkelijk relevant zijn voor alle stakeholders. Wij gaan nu eens niet zelf om, maar het systeem om ons heen moet om! 

Zelf deden we dat door Powered by Meaning groep op te richten. Hierin vindt KC een thuis, samen met inmiddels veel andere impactvolle ondernemingen. De bedrijven die deel uitmaken van deze groep waren in enkele gevallen spin-offs van KC of de eigenaren hadden hun roots in onze organisatie. Door iedereen onder te brengen bij Powered by Meaning kunnen we ze een stevige basis geven om verder te groeien.

Barry Husman, PostNL: Onze vraag werd snel begrepen, ook wat het effect op de governance zou zijn. Zij legden de nadruk op alle stakeholders, daar zijn ze sterk in, dus werknemers, overheid, klanten, de vakverenigingen. Iedereen doet mee.

 

We gaan gewoon verder met ondernemen. Corona of niet. Ook deze uitdaging kunnen we hebben. We kijken uit naar de toekomst. Hopelijk net zo mooi als de afgelopen twintig jaar!

Over de schrijver
Hallo Ik ben Roy, Managing partner bij Kirkman Company
Reactie plaatsen