Forteiland Pampus

Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend 

Over Forteiland Pampus

Forteiland Pampus is een bijzonder eiland dat als boegbeeld van de Stelling van Amsterdam (UNESCO werelderfgoed) voor een grootse verduurzamingsopgave staat om eind 2021 fossielvrij te zijn. De exploitatie van het forteiland staat onder druk, doordat de voorzieningen zijn verouderd, niet meer aan de behoeftes van bezoekers voldoen en belastend zijn voor het milieu. De urgentie tot vernieuwing van de voorzieningen vormt een fantastische kans om de cultuurhistorische waarden van het erfgoed te behouden, versterken en gebruiken als inspiratiebron voor onze toekomst. Nieuwe voorzieningen zijn immers goed voor de exploitatie van het erfgoed, kunnen de ruimtelijke kwaliteit van het erfgoed verbeteren, helpen bij het realiseren van de energietransitie en ondersteunen in het vertellen van ons cultuurhistorische verhaal aan de bezoekers. 

Met de bouw van een volledig circulair paviljoen in combinatie met een duurzaam energiesysteem zal Pampus eind 2021 een duurzaam en zelfvoorzienend systeem bewerkstelligen. Met het project Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend gaat het eiland zijn verleden gebruiken als inspiratiebron voor de toekomst en met grootse vernieuwingen een energietransitie realiseren. Het wordt weer een zelfregulerend eiland op het gebied van water en energie en gaat gebruik maken van moderne innovaties. Zo wordt ‘aanbod bepaalt vraag’ weer het leidend principe in plaats van ons huidige economische systeem dat gebaseerd is op ‘vraag bepaalt aanbod’.


Case

Kirkman Company heeft in alle fases van verkenning, partnerselectie en inrichting de rol als aanjager gehad. Deze rol werd gecombineerd met het binnenhalen van voldoende financiële middelen. Twee centrale vragen die hierbij leidend zijn: Hoe transformeren we Pampus tot een duurzaam zelfvoorzienend eiland dat zijn historische karakter versterkt? Hoe betrekken we de juiste stakeholders met kennis, kunde en/of kapitaal om dit project te laten slagen?


Resultaat

De uitkomst is een multi-stakeholderveld en een vernieuwingsplan inclusief businesscase en fundingstrategie dat Forteiland Pampus voortvarend op weg helpt naar een duurzaam en zelfvoorzienend eiland.


“Met dit vernieuwingsplan kan Pampus duurzaam vooruit met zijn historie. Niet alleen het forteiland zelf, maar vooral ook alle relevantie stakeholders. De ondersteuning van Kirkman Company in dit traject is onmisbaar, gelet op expertise, ondernemingsfeest en netwerk. Het is in die zin voor ons de sleutel tot een succesvolle realisatie van een volledig duurzaam zelfvoorzienend werelderfgoed.”
Tom van Nouhuys – Directeur Stichting Forteiland Pampus

Leg jouw vraagstuk aan ons voor!

arrow_drop_up arrow_drop_down