De toekomst van facility management: is men klaar voor de eindeloze mogelijkheden van data?
13 juli 2021 

De toekomst van facility management: is men klaar voor de eindeloze mogelijkheden van data?

Leestijd: 5 minuten

Enige tijd geleden organiseerden Kirkman Company en Facility Service B.V. een ronde tafel met facilitair professionals, waarin we dieper zijn ingegaan op het bovenstaande vraagstuk. Benieuwd naar het antwoord? Wij zijn op onderzoek uitgegaan. In dit drieluik van artikelen delen we voorbeelden van vakgenoten, werpen we een blik op de toekomst en welke stappen hiernaartoe nodig zijn om relevant te blijven in de toekomst.

Data in de facility wereld is in opkomst

Tijdens meerdere gesprekken met facility professionals werd duidelijk dat de facility wereld niet stil zit. Er worden volop verbeteringen en vernieuwingen doorgevoerd. We nemen je mee in drie tekenende voorbeelden die we te horen kregen van facility managers.

1. Druktebeelden monitoren

Regelmatig heerste het gevoel dat het te druk was op het Stadskantoor in Venlo. Er ontstond behoefte om dit gevoel met cijfers te onderbouwen en om op basis daarvan andere beslissingen te nemen. Om aan deze behoefte te voldoen is besloten om het Stadskantoor te transformeren tot een Smart Building. Met behulp van Heijmans is er een grote verscheidenheid aan sensoren geïnstalleerd. Deze sensoren meten real time de bezetting en het gebruik van de werkplekken. Zo meten de infrarood sensoren onder bureaus en aan wanden van vergaderruimtes de warmte en beweging. Vervolgens wordt deze data naar het 'Beyond Eyes' platform gestuurd waar het wordt verwerkt tot bruikbare informatie. Deze oplossing maakt het makkelijker voor de gemeente om medewerkers veilig op kantoor te laten werken.

2. Sensoren om medische apparatuur te tracken  

Het volgende voorbeeld komt uit de medische wereld. In ziekenhuizen komt het voor dat medische apparatuur lastig terug te vinden is. Denk hierbij aan een wandelkar voor het infuus of een specialistisch matras die tijdens het verwisselen op de verkeerde plaats wordt teruggelegd. Door sensoren aan deze producten te bevestigen wordt het mogelijk om de locatie van de wandelkar of het matras direct te lokaliseren. Dit zorgt ervoor dat de zoektijd aanzienlijk wordt verkleind en dat er meer tijd besteed kan worden aan de daadwerkelijke zorg.

3. Smart buildings  

Het laatste voorbeeld heeft meerdere integraties. Dit betreft het huren van een kantoorruimte, een vergaderruimte of een flexwerkplek, ongeacht de huurtijd. Na het reserveren van de ruimte middels de app wordt er via dezelfde app afgerekend voor de periode dat de ruimte gehuurd is. Wat maakt dit voorbeeld interessant? Vijftien minuten voordat de huurder arriveert wordt het slot van de gehuurde ruimte geactiveerd, zodat de deur via de app geopend kan worden. Wanneer het een eigen ruimte betreft gaat de klimaatinstallatie alvast aan, wordt het koffiezetapparaat ingeschakeld en wanneer dezelfde huurder vaker in een ruimte zit, worden zelfs de bureaus automatisch gepositioneerd. Al deze apparatuur wordt na gebruik ook automatisch weer uitgezet. Daarnaast kan het zuurstofgehalte in de ruimte bekeken worden en is het mogelijk om te zien wanneer er voor het laatst is schoongemaakt. Dit alles zorgt ervoor dat een huurder in een aangename ruimte aankomt met alle benodigde faciliteiten zonder dat deze ruimte onnodig energie verbruikt of onnodig schoongemaakt wordt.

Toegankelijkheid van de mogelijkheden van data groeit

Deze oplossingen zijn niet uniek of vernieuwend ten opzichte van tien jaar geleden. Maar door de vlucht die de techniek heeft gemaakt en de kostendaling die dit met zich mee heeft gebracht, is het nu mogelijk om daadwerkelijk te implementeren. De sensoren zijn goedkoper dan tien jaar geleden, de technieken zijn toegankelijker gemaakt om mee te werken en de implementatie van dit soort technieken zijn ook meer alledaags geworden.

De bovenstaande voorbeelden zijn een kleine greep uit de grote hoeveelheid van mooie initiatieven die momenteel lopen. Hier stopt het niet. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van een zeepdispenser met sensor die doorgeeft hoe vaak de dispenser is gebruikt (en wanneer deze bijna leeg is), een prullenbak die vol is, een toilet sensor die het gebruik meet, een verdieping die helemaal leeg is gebleven en niet hoeft worden schoongemaakt, of een alarm dat er een regenbui gaat komen, zodat er rekening mee gehouden kan worden dat de toegangshal waarschijnlijk wat vuiler gaat zijn. Eindeloze mogelijkheden om te zorgen dat je waarde toevoegt die de tevredenheid van gebruikers van het gebouw verbeterd. Voor zowel medewerkers, klanten en leveranciers.

Digitale transformatie voor facility management, #hoedan?  

Tijd voor de digitale transformatie in facility management door middel van de meest ingenieuze smart technologieën! Echter, ondanks alle voordelen blijven de verbeteringen in eerder genoemde voorbeelden binnen de controlesfeer van de facilitair manager. Binnen deze traditionele silo’s blijven kan voor obstakels zorgen. Er liggen grote kansen in het koppelen tussen verschillende disciplines binnen de organisatie en samen bouwen aan de beste klantbeleving. Hoe dit aan te pakken? In het tweede deel van deze drieluik (begin augustus) en derde deel (eind augustus) wordt hier dieper op ingegaan.

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben of samen willen ontdekken hoe je stappen kan zetten in data facility, dan horen we dat graag. Laat een reactie achter of mail naar s.kloppenburg@kirkmancompany.com.

Over de schrijver
Doe je nog waar je goed in bent? Profileert je onderneming zich nog op de juiste wijze? Organiseer je dit nog op de juiste wijze?Door te doen waar ik goed in ben help ik bedrijven antwoord te geven op deze eenvoudige vragen met complexe antwoorden. Ik wil het vraagstuk achter de samenwerking en de potentie ervan steeds begrijpen, dit begrip zet ik om in acties. Hierdoor ontstaat er steeds een op maat gemaakt advies dat past bij de situatie. Dat is waar ik goed in ben, dat is waar ik graag mee help.
Reactie plaatsen