De essentie van Employee Experience
29 augustus 2018 

De essentie van Employee Experience

Employee Experience is hot. Er wordt veel over geschreven, het staat hoog op de agenda van menig organisatie. De een legt nadruk op het verband tussen gelukkige medewerkers, betere dienstverlening aan klanten en gunstiger bedrijfsresultaten. De ander zoomt in op de denkbeeldige ‘reis’ die een medewerker maakt door de organisatie en koppelt hier kernwaarden aan. Wat is eigenlijk de essentie van Employee Experience? En hoe ga je ermee aan de slag? Lees in dit artikel onze visie en tips om met Employee Experience aan de slag te gaan.

Employee Experience gaat over alle momenten en manieren waarop een medewerker in contact is met een organisatie en waarbij zijn beleving bewust of onbewust gevormd wordt.

Vanaf het eerste moment dat een medewerker in contact is met een organisatie tot lang na afloop van een samenwerking of dienstverband, zijn er talloze momenten en manieren waarop een medewerker in contact is met de organisatie. We noemen dit de ‘touch points’ tussen medewerker en organisatie. Door op zoek te gaan naar deze touch points, te analyseren hoe er invulling aan wordt gegeven en waar verbetering mogelijk is, ontstaan concrete handvatten om te kunnen sturen op Employee Experience. De kernwaarden van de organisatie zijn hierbij leidend. Als die tot in de puntjes worden doorleefd, realiseer je consistentie en eigenheid.

Wij kiezen er voor om niet op voorhand in te vullen wat de beleving van medewerkers moet zijn. Wel zijn wij ervan overtuigd dat Employee Experience naadloos moet aansluiten bij de gewenste (externe) klantbeleving: dat wat je wilt dat klanten van jouw organisatie ervaren, dienen medewerkers zelf óók te ervaren. Pas dan maak je beloften over wie je als organisatie wilt zijn, waar je met elkaar voor staat en hoe je wilt dat dit tot uiting komt, echt waar.

Aan de slag met Employee Experience

Je kunt op diverse manieren aan de slag gaan met Employee Experience. Welke aanpak het beste past, is mede afhankelijk van de behoeften en aandachtspunten die er zijn. Vragen die je hierbij kunt stellen, zijn:

  • Is voldoende duidelijk welke beloften we als organisatie doen aan medewerkers?
  • Is er begrip omtrent behoeften, verwachtingen en ervaringen van medewerkers ten aanzien van de organisatie als werkgever?
  • Hoe zouden we willen en kunnen sturen op Employee Experience in onze organisatie?
  • Hoe gaan we de toegevoegde waarde van acties op Employee Experience in kaart brengen?
  • Wat is er nodig om ‘Employee Journeys’ vast te stellen en relevante ‘touch points’ de gewenste invulling te geven?

Bij het beantwoorden van deze vragen wordt als het goed is duidelijk waar prioriteiten liggen en wat er nodig is om aan de slag te gaan met Employee Experience. Het is hierbij echt niet nodig om in één keer een allesomvattende aanpak te lanceren – ook kleine verbeteringen helpen. Consistentie en eigenheid zijn hierbij sleutelwoorden. En tot slot: zorg ervoor dat je continu het hoger gelegen doel in de gaten te houdt: je werkt aan Employee Experience om met elkaar als organisatie te groeien en vooruitgang in de resultaten te boeken!

Over de schrijver
Tim leidt de HR & Employee Experience practice van Kirkman Company. Hij heeft ruim 9 jaar consulting ervaring, waarvan de laatste vier jaar in zijn huidige functie. Daarin heeft hij aan den lijve ondervonden wat de enorme potentie is van bevlogen individuen en teams. Tim helpt organisaties bij organisatiebrede transformaties, cultuurtrajecten en de inrichting van de HR / EX functie. Overtuiging: Employee Experience is geen opsmuk, maar serieuze business.
Reactie plaatsen