Circulaire revolutie

“Staat het verdienmodel van je bedrijf onder druk? Hebben jullie last van alsmaar stijgende grondstofprijzen? Het wordt tijd dat een ware circulaire revolutie ontstaat waarbij bedrijven en publieke organisaties hun verantwoordelijkheid nemen’. Maar wat is een circulaire economie eigenlijk?

Laten we eerlijk zijn: iedereen begrijpt dat onze huidige manier van leven zo niet eeuwig verder kan gaan. Dit omdat onze natuurlijke hulpbronnen op raken en  we gewoon teveel afval produceren. Dit willen we in een circulaire economie voorkomen. We gaan van een ‘make, take, waste model’ naar een model geïnspireerd op de natuur: het sluiten van de kringloop. In de circulaire economie kopen we geen goederen meer. Wij delen deze goederen of hebben ze in bruikleen. Is het product aan ’t eind van z’n levenscyclus dan zetten we principes als reuse, repair, refurbish, recycle in.

Wat betekent een circulaire economie?

We gaan anders naar het begrip “bezit” kijken en hechten hier steeds minder waarde aan. Zo worden consumenten geen eigenaar meer van een product maar hebben wel het gebruikersrecht. De fabrikant levert producten/diensten aan de consument in ruil voor een gebruikersovereenkomst. Kijk naar Philips dat het concept ‘pay per lux’ ontwikkelde. Je koopt geen lamp, je koopt lichturen. Deze nieuwe modellen, zoals een abonnementen, ‘lease and back-systemen’ en het gebruikersrecht, hebben ook consequenties voor de in- en verkoopfunctie. Steeds meer organisaties ontwikkelen daarom nieuwe business modellen. Een situatie waarin de opdrachtgever direct aan betaling doet is veranderd in een situatie waarin de investeerder elke maand een stukje van zijn investering terug verdiend. Organisaties hebben langer tijd nodig om de investering terug te verdienen. Het spijkerbroeken merk Mudjeans is hier een goed voorbeeld van. Zij introduceren het ‘lease and back-systeem’. Er wordt niet meer eenmalig afgerekend, maar een vast maandelijks bedrag wordt gespreid betaald. Na twaalf maanden wordt de broek door Mudjeans terug genomen en gerecycled, of de klant kan tegen een gereduceerd bedrag de broek kopen.

Pak jouw rol in de circulaire economie!

Business modellen die gericht zijn op de circulaire economie creëren een win-win situatie zowel voor klanten als organisaties. De organisatie bindt klanten voor een langer termijn aan zich door middel van bijvoorbeeld een abonnement. Op deze manier wordt het voor de klant financieel aantrekkelijk en producten worden niet meer onnodig weggegooid maar gerecycled. Het wordt tijd dat een ware circulaire revolutie ontstaat waarbij bedrijven en publieke organisaties hun verantwoordelijkheid nemen! Circulair inkopen en circulair verkopen: that makes sense!

Han Hendriks is social entrepreneur, organisatie adviseur, auteur en als promotieonderzoeken verbonden aan het Strategy Center van Nyenrode Business Universiteit. Als social entrepreneur is hij mede-oprichter van Kirkman Company, YSE, We Beat The Mountain, Aimforthemoon en Sproutside.

Over de schrijver
Sinds 2000 ben ik mede-oprichter, ondernemer en managing partner van Kirkman Company B.V. Ik ben spreker op diverse seminars en geeft gastcolleges bij diverse universiteiten over het thema sourcing. Daarnaast ben ik auteur van diverse rapporten en artikelen op het gebied Make, Buy or Ally. Ik ben auteur van het boek “Strategische [out]sourcing van ICT” en van het boek “Make, Buy or Ally”. In 2007 is Han gestart met zijn promotie-onderzoek aan Nyenrode Business Universiteit over het thema “Make, Buy or Ally”.
Reactie plaatsen