Slim kennis delen

Kirkman Company neemt kennisdelingsplatform van Uman in gebruik

 04 oktober 2022 - Consultancy.nl - 3 min. leestijd

Consultancybureau Kirkman Company heeft een nieuw kennisdelingsplatform in gebruik genomen. Het nieuwe systeem van Uman is deze zomer live gegaan en maakt het werk van de circa 80 consultants van het bureau een stuk effectiever en efficiënter. Sinds de oprichting ruim twintig jaar geleden heeft Kirkman Company honderden projecten uitgevoerd. Al deze kennis – denk aan onderzoeken, offertes, best practices en methodologieën – is waardevol voor huidige en toekomstige projecten, evenals voor de (vakinhoudelijke) ontwikkeling van consultants.

Waar het effectief opslaan en ontsluiten van deze kennis voor elk consultancybureau een belangrijke, strategische asset vormt, kan het tegelijkertijd ook een enorme uitdaging betekenen. Want, hoe breng je al deze informatie slim samen? “We hadden al een tijdje te maken met versplinterde data en documenten. Hierdoor was het vinden van de juiste informatie voor onze medewerkers een lastige opgave”, zegt Sander Kloppenburg, Data Experience Leader bij Kirkman Company.

Tijdens de coronapandemie werd de roep om een andere manier van werken alleen maar luider. “Doordat je niet altijd meer naast elkaar zit en elkaar minder informeel spreekt, wordt de behoefte groter om kennis beter overdraagbaar te maken. De oude situatie was al vaker tijdrovend en inefficiënt, maar werd nu simpelweg onwerkbaar. Onze kennisdeling moest echt anders.”

Als voorbeeld noemt hij het borgen van kennis binnen de organisatie en het continu onderling delen van deze kennis, wat een blijvende uitdaging vormt. “Onze mensen moesten best wel vaak het wiel opnieuw uitvinden, terwijl we een schat aan kennis uit succesvolle trajecten hebben opgebouwd. Het wiel opnieuw uitvinden bleek geregeld sneller dan het vinden van de juiste bestaande informatie.”

“Tijdens salestrajecten maar ook in projecten kwam het voor dat we in onze opslagruimtes en folders zochten om relevante informatie, actuele modellen en best practices naar boven te halen. Dit creëerde de situatie dat veel kennis bij mensen in hun hoofd bleef en dat er weinig onderling uitgewisseld werd. Bepaalde collega’s werden de ‘usual suspects’ om alles aan te vragen. En het duurt dan vrij lang om de juiste matches te vinden.”

Nieuwe partner: Uman

Daarom besloot Kirkman Company vorig jaar op zoek te gaan naar een nieuw systeem voor kennisdeling. De keuze viel op Uman, een Belgisch bedrijf dat zich vooral richt op de zakelijke adviesmarkt. Via het gebruik van slimme kunstmatige intelligentie kan Uman de juiste kennis in “luttele seconden” boven water krijgen, zo belooft het platform.

Kloppenburg: “Uman helpt ons inderdaad om onze interne kennis heel snel van de plank te halen en te zorgen dat we dat snel deelbaar en beschikbaar hebben. Hierdoor zijn onze teams sneller in staat om betere voorstellen en uitwerkingen te doen voor klantvraagstukken en zo klanten efficiënter te helpen.”

“Het mooie aan Uman is dat nu ook de top contributors naar boven komen en we kunnen zien welke kennis en expertise het meest wordt gebruikt en toegepast en daarmee dus ook waardevol is voor onze klanten”, legt hij uit.

Daarnaast heeft het platform volgens Charles Boutens, de CEO van Uman, nog een voordeel. “Het is relatief low maintenance voor consultants. Bij andere platformen is het noodzakelijk om alle documenten te uploaden en te taggen, maar door de AI-gestuurde oplossing van Uman is dat niet nodig. Uman bouwt voort op de dagelijkse workflow en huidige techstack en blijft leren.” 

Boutens is vanzelfsprekend “enorm enthousiast” over het vertrouwen van Kirkman Company – tot op heden de grootste klant van de Belgen in de Nederlandse consultancybranche. Uman heeft sinds de oprichting in 2019 twee investeringsrondes achter de rug en levert zijn systeem ook aan marketingbureaus en IT-dienstverleners.


Over de schrijver
Reactie plaatsen