arrow_drop_up arrow_drop_down

4 tips voor meer openheid en vertrouwen in je team!

Velen van ons spenderen gemiddeld 40 uur per week aan ons werk. Waarom wordt er binnen organisaties dan zo weinig aandacht besteed aan de zaken die we echt belangrijk vinden? We zetten vaak een ‘professioneel masker’ op dat we aan het eind van de werkdag weer laten vallen. Zonde, want wanneer mensen volledig zichzelf kunnen zijn op hun werk, zullen ze hun volledige potentieel eerder benutten en talenten gemakkelijker ontwikkelen. Win-win voor medewerker en organisatie, zou je denken. Toch kan het best lastig zijn om binnen je team die eerste stap te zetten. Om je op weg te helpen volgt hieronder een aantal ideeën ter inspiratie, zodat je als manager of teamleider kan beginnen met het creëren van meer openheid en vertrouwen binnen je team.

Wat zijn de 4 tips voor meer openheid en vertrouwen in je team?

Stimuleer openheid en betrokkenheid in het team

Om verandering teweeg te brengen in de manier van werken binnen jouw team, zijn interventies die openheid stimuleren een goed startpunt. Dit kan zo eenvoudig zijn als een “check-in”elke maandagochtend, waarin elk teamlid niet alleen vertelt hoe het op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak gaat.

Een andere manier om meer openheid en onderlinge betrokkenheid binnen je team te stimuleren is de oefening “tijdlijn eigen leven”. Ieder teamlid maakt een tijdlijn van zijn of haar leven en om de beurt benoemt hij/zij een paar belangrijke hoogte- en dieptepunten, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Door deze verhalen te delen ontstaat snel enorme echtheid in je team. Wees je ervan bewust dat deze oefening veel lef vergt van de teamleden omdat zij hier hun ‘professionele masker’ laten vallen. Na deze oefening is het bruggetje snel gemaakt naar het gesprek over de onderlinge samenwerking binnen het team. Immers, de ervaringen van elk individu dragen bij aan zijn of haar handelen en hebben daarmee direct invloed op de andere teamleden. Wil je nog meer focus leggen op de samenwerking binnen je team? Dan kan een persoonlijkheidstest een goed handvat bieden. Aan de hand van de persoonlijke profielen gaan je teamleden met elkaar in gesprek over hun eigen voorkeursstijl en op welke manier zij het prettigst samenwerken.

Gebruik M&M’s

Zijn je teamleden nog niet klaar voor de tijdlijnoefening? Begin dan laagdrempeliger. Vul een bak met M&M’s en laat ieder teamlid om de beurt een M&M pakken. Elke kleur staat voor een persoonlijke vraag om elkaar beter te leren kennen. Deze vragen kan je als teamleider zelf opstellen en dus aanpassen aan de mate van openheid en vertrouwen van je team. Als de teamleden elkaar nog niet zo goed kennen kan je bijvoorbeeld vragen naar iemands favoriete vakantiebestemming. Wanneer er al wel een bepaalde mate van onderling vertrouwen en betrokkenheid bestaat kan je bijvoorbeeld vragen naar zijn of haar opvoeding.

Openheid, betrokkenheid en vertrouwen kunnen in hun eerlijkheid behoorlijk confronterend zijn. Jezelf kwetsbaar opstellen kan beangstigend zijn; begin er daarom niet aan als je team hier niet klaar voor is. Maar daag elkaar wel uit om open te zijn. Bepaal samen met het team waar de grens ligt, en werk daar stap voor stap naartoe. Aanvoelen en maatwerk zijn essentieel voor het creëren van meer openheid en vertrouwen binnen je team. Wanneer je dit onder de knie hebt, en het professionele masker steeds vaker afgezet wordt, zullen mensen tot veel meer in staat zijn dan ze ooit zelf dachten te kunnen. In een team waar openheid centraal staat, verschijnen teamleden vaak met meer energie en een hogere motivatie op hun werk. Wanneer er ruimte is voor fouten en feedback, wordt de werkomgeving een stuwende kracht waardoor teamleden elkaar stimuleren tot grootse prestaties.

Wil je meer weten over vertrouwen en openheid binnen je team?

Geschreven door: Jochem Tigchelaar en Tessa Jans

 

Over de schrijver
Bij transformatie projecten kijk ik altijd naar de impact van de verandering op teams en individuen. Het zijn immers mensen die organisaties transformeren. Opzoek gaan naar het potentieel van teams en individuen geeft mijn energie. Het leuke aan mijn rol als consultant is dat ik verschillende organisaties van binnen uit leer kennen en vanuit een onafhankelijke positie mensen kan helpen een volgende stap te zetten in hun werk. Mijn kernwaarden zijn plezier en persoonlijke ontwikkeling. Vanuit deze waarden help ik organisaties met hun vraagstukken.
Reactie plaatsen